Als accountmanager bedrijfsverzekeringen kom ik dagelijks bij zakelijkelijke relaties over de vloer om te adviseren.

Als ik binnenkom denken veel klanten direct aan verzekeringen. Ons vak gaat echter veel verder dan verzekeren. Om een juist advies uit te kunnen brengen is het van belang dat de risico’s binnen een bedrijf goed in kaart worden gebracht. Zeker bij bedrijven is dit vaak complex.

Risicomanagement

Als ondernemer werk je hard aan het succes van je bedrijf. Je hebt te maken met allerlei mooie uitdagingen, maar ook met bedrijfsrisico’s die je doelstellingen in de weg kunnen staan. Of zelfs het voortbestaan van het bedrijf in gevaar brengen. Denk aan brand, inbraak of het doorbetalen van loon aan een zieke werknemer. Wat doe je als zoiets je overkomt? Met risicomanagement kom je niet voor verrassingen te staan.

Stap 1: inventariseren en analyseren van de risico’s.

Bij risicomanagement kijk ik niet alleen naar de verzekeringen. Ik heb oog voor de ondernemer en zijn onderneming. Bij het ondernemen loop je tal van risico’s. Dat hoort natuurlijk ook bij ondernemen en dat maakt het ook spannend en leuk. Er zijn echter risico’s die personen, gebouwen, inventarissen en soms zelfs de onderneming in het geheel bedreigen. Die risico’s kunnen catastrofaal zijn. Het is dus noodzaak dat je als ondernemer alle mogelijke risico’s duidelijk in beeld hebt.

Stap 2: bekijken of risico’s beheersbaar kunnen worden gemaakt.

Als de risico’s in beeld zijn kijk ik samen met de ondernemer of er maatregelen kunnen worden genomen om de risico’s beheersbaar te maken. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan preventiemaatregelen.

Stap 3: beslissing nemen over de overblijvende risico’s.

De overblijvende risico’s moeten worden gewogen. Hierbij wordt gekeken welke invloed deze overblijvende risico’s op het bedrijfsvermogen hebben. Sommige risico’s zul je als ondernemer wel durven lopen maar omvangrijke risico’s wil je meestal verzekeren. Soms is dit zelfs verplicht op grond van wettelijke regels.

Als verzekeren gewenst of noodzakelijk is dan ben je bij de Westeinder adviesgroep ook gelijk aan het juiste adres. Wij vergelijken de verzekeringsoplossingen van een groot aantal verzekeraars. Zo kan ik, samen met mijn collega’s, een passende oplossing bieden waar je als ondernemer beter van wordt.

Door: Ronald van Luxemburg.

 

Terug naar Nieuws