zorgverzekering zorg 2020

De inhoud van zorgverzekeringen wijzigt ieder jaar. Kosten die onder de basisverzekering vallen kunnen volgend jaar niet meer verzekerd zijn en andersom. Denk je er over om over te stappen naar een andere zorgverzekering maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Lees dan onze 10 tips zodat je weet waar je op moet letten. 

Tip 1 Kom nu in actie!

Eén keer per jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Je hebt in november de nieuwe polisvoorwaarden en premies voor het komende jaar ontvangen van je huidige zorgverzekeraar. Als je wilt wisselen van verzekeraar moet je voor 1 januari je huidige zorgverzekering (meestal schriftelijk) opzeggen. Houd rekening met de bezorging van de post tijdens de feestdagen.

Tip 2 Overstappen, wees er op tijd bij

Wanneer je niet op tijd bent met het opzeggen van je basiszorgverzekering, zit je weer een jaar vast aan de verzekering. Als je een achterstand hebt in de betaling van de premie, is het niet mogelijk om je zorgverzekering op te zeggen.

Tip 3 Hoe begin ik?

Als je een andere zorgverzekering gaat uitzoeken, begin er dan mee om voor jezelf te bepalen welke zaken die gedekt worden door een zorgverzekering, je belangrijk vindt. Dit helpt om via een vergelijkingssite de meest passende verzekering te vinden.

Tip 4 Restitutie- of naturapolis

Een belangrijke vraag of je kiest voor een restitutie- of naturapolis. Vind je het belangrijk om vrije keuze te hebben van zorgverlener? Kies dan voor een restitutiepolis. Vind je het geen probleem om alleen te kunnen kiezen uit zorgverleners die je zorgverzekeraar heeft geselecteerd? Dan kun je ook een naturapolis kiezen. Bij de goedkoopste zorgverzekering heb je een beperktere keuze uit zorgverleners, maar betaal je natuurlijk ook veel minder. Als je iets meer betaalt, heb je daarentegen een veel ruimere keuze.

Tip 5 Eigen risico verhogen?

Verwacht je het komende jaar zorg nodig te hebben of ben je eigenlijk nooit ziek? Als je verwacht weinig of geen zorgkosten te maken, kun je ervoor kiezen om een hoger (vrijwillig) eigen risico te nemen. Het voordeel is dat je maandelijkse premie lager wordt. Het nadeel is echter dat wanneer je ziek wordt, je een hoger bedrag aan zorgkosten zelf moet betalen. Klik hier voor meer informatie over het verhogen van je eigen risico.

Tip 6 Aanvullende verzekering?

Zorg zoals fysiotherapie, psychotherapie en behandelingen van de tandarts worden niet of beperkt gedekt binnen het basispakket. Is er zorg die buiten het basispakket valt, maar die je graag aanvullend wilt verzekeren? Dat kan via een aanvullende verzekering. Let op, de verzekeraars hebben voor de basisverzekering een acceptatieplicht, maar voor een aanvullende verzekering geldt dit niet. Als je een aanvullende verzekering afsluit moet je soms een medische verklaring invullen.

Tip 7 Tijdig een nieuwe verzekering afsluiten.

Na het opzeggen van je verzekering heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. De verzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar gaat dan wel (met terugwerkende kracht) op 1 januari in. Als je te laat bent met het afsluiten van een verzekering bij een nieuwe verzekeraar, kun je een boete krijgen.

Tip 8 Kijk of je recht hebt op zorgtoeslag.

Op de website van de belastingdienst kun je nakijken of je recht hebt op zorgtoeslag.

Tip 9 Collectieve verzekering niet altijd voordelig!

Vaak kun je gebruik maken van een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via je werkgever. Dit kan voordeliger zijn, maar dat hoeft niet.

Tip 10 Vergelijk op de site van de Westeinder Adviesgroep

Wij hebben een aantal kwalitatief goede verzekeraars voor je geselecteerd: Klik hier om je verzekering te vergelijken. Via onze site kun je vervolgens op eenvoudige wijze een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Terug naar Nieuws