Er bestaan nogal wat misverstanden over een registratie bij het BKR. Veel mensen schrikken dan ook als ze horen dat ze geregisteerd staan bij het BKR. De kans is groot dat ook jij geregistreerd bent. Bijna alle Nederlanders zijn dat namelijk. Is dat erg?

Een BKR-registratie is niets bijzonders

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert leningen boven de € 250,- van alle Nederlanders. Mag je van je bank rood staan op je betaalrekening, ben je in het bezit van een creditcard of koop je wel eens wat op afbetaling dan sta je gegistreerd bij het BKR.

Vanaf 1 mei 2017 zijn ook telecomproviders verplicht om het verstrekken van kredieten voor de aanschaf van een mobiele telefoon, al dan niet in relatie tot het aangaan van een abonnement, te toetsen en te registreren bij het BKR. De telecomprovider moet je hier duidelijk over informeren. Het is dus niet gek dat bijna iedere Nederlander een BKR-registratie heeft. Zolang je altijd netjes op tijd betaalt, gaat het om een positieve registratie. Dit is bij meer dan 90% van de mensen het geval.

Negatieve BKR-registratie bij een hypotheekaanvraag

Een registratie van een lening of krediet is bij aanvang een positieve registratie. Maar dat kan veranderen als je een betalingsachterstand hebt van meer dan drie maanden. Als je een negatieve registratie op je naam hebt, kan dit veel problemen geven bij het aanvragen van een hypotheek. Hypotheekverstrekkers vinden dan vaak het risico te groot dat je je maandlasten niet op tijd betaalt. Een negatieve registratie wordt pas na vijf jaar uit het BKR-systeem verwijderd.

Benieuwd naar je BKR registratie?

Wil je weten welke registraties er bij het BKR op je naam staan? Je kunt eenvoudig een overzicht op papier aanvragen bij het BKR of zelfs een online abonnement nemen waarbij je continu inzicht heb in de gegevens die het BKR over jou registreert.

Waarom bestaat BKR?

Het BKR wil risico’s voor kredietverstrekkers én consumenten verkleinen. Leningen boven de € 250,- moeten kredietverstrekkers daarom verplicht registreren bij het BKR. En vraag je een (nieuwe) lening aan? Dan moet de kredietverstrekker bij het BKR checken of je nog meer leningen hebt (gehad). Als dit zo is, kunnen zij ook zien of je de maandlasten altijd netjes hebt betaald. Door deze check kunnen kredietverstrekkers inschatten of je je lening of hypotheek ook kunt terugbetalen. Dit is ook in jouw voordeel. Zo is de kans kleiner dat je in de problemen komt door te veel geld lenen.

Terug naar Nieuws