Onlangs ontving een van onze klanten een Whatsapp bericht met het verzoek een bedrag terug te storten. Dit bericht leek afkomstig te zijn van de Westeinder Adviesgroep. Gelukkig had onze klant door dat er iets niet klopte.

Cybercriminaliteit bestaat helaas in vele vormen. Deze manier van oplichten wordt steeds geraffineerder en moeilijker herkenbaar. Waren de e-mails vol spelfouten enkele jaren geleden nog makkelijk te herkennen, tegenwoordig zien deze er heel echt uit. Een relatief nieuwe manier is oplichting via Whatsapp. 

Wij communiceren niet via Whatsapp

Een e-mail, tekstbericht of betaalverzoek met een foute link erin is een veelgebruikte manier om je gegevens te achterhalen of je over te halen om geld over te maken. Dit heet phishing. Met die gegevens, zoals wachtwoorden of toegangscodes, kunnen internetcriminelen je veel geld afhandig maken. Het is dus belangrijk om alert te zijn. Hoe handig dit ook zou kunnen zijn, wij communiceren nooit via Whatsapp, en zullen je zeker op deze manier nooit vragen om geld over te maken of gevoelige gegevens te verstrekken.

Momenteel zijn er drie meest voorkomende methodes van phishing

  • E-mail: Check de aanhef, de afzender en de bijlagen. Is deze vaag, onherkenbaar, of heeft de e-mail een bijlage met .exe? Grote kans dat je te maken hebt met phishing.
  • WhatsApp/SMS: Ken je de persoon of organisatie maar vertrouw je het bericht niet? Neem zelf contact op!
  • Betaalverzoek: Is het logisch dat je dat betaalverzoek krijgt? Ken je diegene? Neem zelf contact op als je het niet vertrouwt!

Op de website www.veiliginternetten.nl vind je veel informatie over het voorkomen van internet criminaliteit.

Je vindt hier antwoord op vragen en hulp voor iedereen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van deze site zodat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen.

Terug naar Nieuws