Sluit je een zorgverzekering af, dan heb je een verplicht eigen risico van € 385. Zodra je zorgkosten maakt voor zorg die binnen je basispakket valt, betaal je eerst je eigen risico.

De verzekeraar dekt de rest. Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen naar maximaal € 885. Is dit verstandig, of niet?

Zowel in 2019 als in 2020 betaal je een verplicht eigen risico dat wettelijk is vastgesteld op € 385. Dit betekent dat je de eerste € 385 zelf betaalt als je zorgkosten maakt. De overige zorgkosten betaalt je zorgverzekeraar. Sommige zorgkosten tellen niet mee voor het eigen risico, zoals een bezoek aan de huisarts of verloskundigenzorg. Heb jij vrijwel nooit zorg nodig en verwacht je ook in het komende jaar geen zorgkosten te maken? Dan kan het slim zijn om het eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit kan al vanaf € 100 tot maximaal € 500 bovenop je verplichte eigen risico.

Doen, of niet?

Het voordeel van een vrijwillig eigen risico is dat je met een verhoging tientallen euro’s per maand kunt besparen op je premie. Hoeveel dit precies is, verschilt per verzekeraar. Verwacht jij in het komende jaar geen zorgkosten te maken én heb je voldoende eigen middelen om eventuele zorgkosten zelf te dekken wanneer je onverhoopt toch zorg nodig hebt? Dan kan een verhoogd eigen risico voor jou voordelig zijn. Maar denk goed na voordat je je verzekering aanpast. Moet jij voor een onderzoek naar het ziekenhuis of gebruik je medicijnen? Dan betaal je hiervoor eerst je eigen risico. Of misschien willen jullie graag een baby in het komende jaar? Veel kosten - bijvoorbeeld de kosten voor een bezoek aan de verloskundige – worden gedekt. Heb jij echter hulp nodig bij het zwanger worden of heb je medische nazorg nodig? Dan betaal je eerst je eigen risico.

Welke zorgverzekering kies jij?

Het uitzoeken van een passende zorgverzekering is een hele klus. Wij hebben een aantal kwalitatief goede verzekeraars voor je geselecteerd: Klik hier om je verzekering te vergelijken. Via onze site kun je vervolgens op eenvoudige wijze een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Lees onze 10 tips voor het kiezen van een zorgverzekering

Wij hebben een tiental tips op een rijtje gezet. Zaken waar je op moet letten bij het kiezen van je zorgverzekering. Klik hier voor onze tips.

Terug naar Nieuws