De gezellige feestmaand is begonnen. Met Sinterklaas en kerst is het ook een drukke maand en misschien ben je vaker van huis dan anders. Vergeet dan niet om maatregelen te treffen en inbraak te voorkomen.

“De gemiddelde materiële schade van een inbraak bedraagt maar liefst 2.650 euro”, aldus Coen Staal.

Staal is voorzitter van de Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken (NIPW), bekend van de slogan: Maak het inbrekers niet te makkelijk. De stichting waarschuwt voor de ‘donkere maand’ december, waarin traditiegetrouw altijd meer dan anders wordt ingebroken.

Impact

Uit onderzoek, dat in opdracht van de NIPW is uitgevoerd, blijkt dat het gevoel van veiligheid in de eigen woning daalt van een 7,8 naar een 6 na een inbraak. Daarnaast geeft veertig procent van de mensen die te maken hebben gehad met een inbraak aan dat zij veel eerder betere beveiligingsmaatregelen hadden genomen als ze hadden geweten hoe groot de impact zou zijn. In het onderzoek wordt niet alleen aangegeven waar er wordt ingebroken (voornamelijk via voor- en achterdeur), maar ook hoe. In het merendeel van de gevallen wordt een voor- of achterdeur opengebroken met een koevoet of grote schroevendraaier.

Over inbraakrisico bestaan enkele misverstanden

Die hebben we hieronder op een rij gezet.

Inbrekers komen ’s nachts

Dat zou je denken, maar het tegendeel is waar. Ruim de helft van alle inbraken vindt overdag plaats, als mensen op hun werk zijn of even boodschappen doen. Overdag inbreken is ook eenvoudig als bewoners ergens anders gezellig met familie Sinterklaas, Kerst of oud en nieuw aan het vieren zijn. Een derde van de inbraken vindt ’s avonds plaats en slechts 10% van de inbraken zijn ’s nachts.

Inbrekers zijn alleen geïnteresseerd in grote en dure huizen

Inderdaad wordt in woningen met een hoge WOZ-waarde en in buurten met dure huizen relatief vaak ingebroken. Maar ook juist in goedkopere (huur)woningen, slaan inbrekers vaak hun slag. De beveiliging van deze huizen is vaak van mindere kwaliteit, met name het hang- en sluitwerk laat te wensen over. De kans op een woninginbraak in achterstandswijken is zelfs 40 tot 60 % hoger dan in andere stedelijke gebieden. Ook al is er ogenschijnlijk minder te halen in deze wijken, een dief gaat graag voor makkelijk en snel.

Inbrekers bereiden zich goed voor op hun volgende “klus”

Nee, dit is niet waar; 70% van de inbrekers zijn zogenaamde gelegenheidsinbrekers. Een inbraak is dan ook zelden een gerichte klus, inbrekers grijpen eenvoudigweg iedere kans die ze zien. Even weg, raampje open en je portemonnee of tablet die in het zicht lag op tafel, is weg. Snel succes, weinig risico’s en een goede buit, daar gaat het een dief om.

Het kost tijd en moeite om in te breken

Integendeel. Slechts een halve minuut heeft een inbreker gemiddeld nodig om ergens binnen te komen.

Een inbreker zet alles op alles om binnen te komen

Nee. Een inbreker neemt maximaal 3 minuten de tijd om ergens binnen te komen. Duurt het langer, dan neemt de kans op ontdekking toe. De inbreker kiest dan het hazenpad want hij vertrekt liever met lege handen dan met geboeide handen.

Doe de inbraakchecker 

Om een beter beeld te geven van hoe en wanneer inbrekers te werk gaan, heeft het Politiekeurmerk Veilig Wonen een inbraakchecker online geplaatst. Ontdek welke tijden het populairst zijn onder inbrekers en op welke manier zij het vaakst binnenkomen. Bij de Westeinder Adviesgroep zorg je dat je spullen goed verzekerd zijn op een inboedelverzekering. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, op de website van de NIPW vind je veel informatie over het voorkomen van inbraak.

bron: Nedasco en het Verbond van Verzekeraars 

Terug naar Nieuws