Er zijn veel landen waar u verplicht met winterbanden moet rijden bij winterse omstandigheden. Onder winterse omstandigheden wordt verstaan: ijzel, gladheid door sneeuw, en gladheid door ijs- of rijpvorming.

Meestal is een ‘all weather’ band wel toegestaan. De regels verschillen per land. Het is daarom verstandig om voor vertrek te checken wat de regelgeving in het land is waar je naartoe gaat. Zo voorkom je onnodige boetes.

Regels voor winterbanden in Europese landen

In de landen Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland ben je verplicht met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden.

De regels zijn niet in ieder land hetzelfde.

  • In Frankrijk ben je verplicht met winterbanden te rijden als het wordt aangegeven met een verkeersbord
  • Tussen 1 november en 15 april ben je in Oostenrijk verplicht met winterbanden te rijden op alle wielen van het voertuig bij winterse omstandigheden;
  • Duitsland heeft geen vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn. Daar geldt dat ze verplicht zijn bij winterse omstandigheden;
  • Zwitserland kent geen wettelijke plicht maar een aanbeveling voor het rijden met winterbanden. Rijden zonder winterbanden kan het verkeer hinderen, hier kun je een boete voor krijgen.

4x4x4 regel bij winterbanden

De richtlijn voor winterbanden: op 4 wielen, met een minimale profieldikte van 4 mm en maximaal 4 seizoenen in gebruik. Tip: meet zelf met een €2,00 muntstuk de diepte van het profiel op je banden. De zilverkleurige rand van deze munt is precies 4mm breed.

Risico op een boete zonder winterbanden

De prijs voor rijden zonder winterbanden in winterse omstandigheden kan hoog oplopen. Zo kan een boete hiervoor in Oostenrijk tot €5.000,- oplopen. Maar ook als je een ongeval krijgt zonder winterbanden loop je een risico bij het vaststellen van de aansprakelijkheid.

Wij streven naar een zo actueel mogelijke website. Mocht ondanks deze inspanningen de informatie van of de inhoud op deze website onvolledig en of onjuist zijn, dan kunnen wij daarvoor geen aansprakelijkheid aanvaarden. De informatie uit dit artikel is uit 2019, controleer altijd de meest actuele stand van zaken. 

Bron: ARAG rechtsbijstand

Terug naar Nieuws