Veel cabrio’s en motoren verhuizen eind deze zomer naar de stalling. Soms in de eigen schuur, soms bij bekenden in de garage.

Het lijkt voordehandliggend om het voertuig te schorsen bij de RDW en de verzekering tijdelijk stop te zetten. Waarom zou je immers maandelijks betalen voor de wegenbelasting en verzekering als het voertuig veilig staat opgeborgen? Wettelijk gezien mag je jouw voertuig schorsen, je hebt geen verzekeringsplicht als je geen gebruikmaakt van de openbare wegen. Er zijn echter enkele kleine risico’s met mogelijk grote gevolgen.

Welke risico’s zijn er?

Er is altijd een kans dat jouw motorvoertuig schade veroorzaakt of beschadigd raakt terwijl hij stilstaat in de stalling. Een defect in de motor kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er spontaan brand uitbreekt waardoor de hele stalling – en alles wat staat opgeslagen – in vlammen opgaat. En wat te doen als jij tijdens het klussen aan je motor de motor per ongeluk omstoot waardoor hij op de oldtimer van de eigenaar van de stalling valt? De kans is minimaal, maar de gevolgen kunnen flink zijn. Zeker, als jij de verzekering van je voertuig volledig hebt stopgezet.

Kun je aanspraak maken op je aansprakelijkheidsverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die jij zelf veroorzaakt aan (eigendommen van) anderen. Kun je de schade die veroorzaakt is door jouw gestalde voertuig op je aansprakelijkheidsverzekering verhalen? Helaas niet: in de voorwaarden van je particuliere aansprakelijkheidsverzekering staat dat elke schade door of met een motorvoertuig is uitgesloten. Kortom: mocht het misgaan met jouw voertuig in de stalling, dan is de schade in de meeste gevallen voor eigen rekening.


Wat is de beste oplossing?

De risico’s zijn klein, maar niet uitgesloten. Het is belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Welke risico’s loop ik?
  • Wat zijn de stallingsvoorwaarden?
  • Hoe is de eigenaar van de stalling verzekerd tegen brand en aansprakelijkheid?
  • Heb ik voldoende middelen om eventuele schade zelf te financieren?
  • Zitten er kosten aan het opnieuw afsluiten van een verzekering?
  • Ben ik bereid de risico’s te aanvaarden of kies ik voor zekerheid?


Het is belangrijk dat je alle risico’s kent zodat je een weloverwogen keuze kunt maken of je de verzekering stopzet en de risico’s aanvaardt of niet. Neem contact op met je financiële raadpleger van de Westeinder Adviesgroep om samen de risico’s in kaart te brengen.
Bron Adfiz

Terug naar Nieuws