Wil je een appartement kopen of woon je al in een appartement? Controleer dan of de Vereniging van Eigenaren (VvE) wel voldoende spaart!

Als je een appartement koopt, koop je niet alleen jouw eigen woning maar ook een deel van het complex. Alle bewoners maken immers gebruik van de gezamenlijke ruimtes zoals de hal, het trappenhuis en de lift. Maar ook het dak is van jullie allemaal.

Strengere regels


Daarom moet elk appartementencomplex een Vereniging van Eigenaren hebben. Dat is in de wet vastgelegd. Koop je een appartement, dan word je automatisch lid van deze vereniging. Bovenop je hypotheeklasten betaal je maandelijks een bedrag aan de VvE. Dat geld is bestemd voor onderhoud van het complex, zoals reparaties en schoonmaak.

Uit onderzoek van de overheid is echter gebleken dat veel VvE’s niet voldoende geld reserveren. Daarom zijn de regels in 2018 aangescherpt. VvE’s zijn nu verplicht om minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het complex in reserve te hebben of om een goed meerjaren onderhoudsplan (MJOP) op te stellen.

Lees het blog van onze financieel adviseur Jan Bruine de Bruin op het platform van Leven&Wonen

Meer weten? Neem direct contact op om jouw persoonlijke situatie te bespreken. 

Terug naar Nieuws