Menselijke fouten zijn de belangrijkste reden van bedrijfsbranden in het MKB. Volgens verzekeraar Reaal gaat ongeveer 50 procent van de bedrijven die te maken krijgen met brand uiteindelijk failliet. 

In de top 10 van brandoorzaken die verzekeraar Reaal maakte, staat menselijk handelen nog boven elektra als brandrisico. Reaal maakte de lijst in het kader van de Nationale Brandpreventieweken en wil bedrijven ermee wijzen op de impact van een bedrijfsbrand en het belang van preventieve maatregelen. Reaal geeft op de eigen website daarom een negental tips om brand te voorkomen. De eerste die de verzekeraar noemt is opruimen. “In de praktijk gebeurt dat te weinig. De kans op brand neemt af als je bijvoorbeeld na elke zaagklus de werkplaats even stofzuigt. Maar ook stof op kantoor of in een paskamer van een winkel is een brandversneller.” Andere tips gaan over een goed alarmsysteem, blusmiddelen en een afsluitroutine.

Zo voorkom je brand

 • Ruim op
  In de praktijk gebeurt dat te weinig. De kans op brand neemt af als je bijvoorbeeld na elke zaagklus de werkplaats even stofzuigt. Maar ook stof op kantoor of in een paskamer van een winkel is een brandversneller. Schoonmaken vertraagt de ontwikkeling van een beginnend brandje.
 • Zet geen voorwerpen of auto’s vlakbij je gevel
  Vracht- en bestelauto's zijn een dankbaar object voor brandstichters. Het vuur slaat zo over op het pand. Ook pallets, vuilcontainers of andere voorwerpen tegen de gevel zijn geliefd bij pyromanen, maar kunnen ook bij spontane verbranding veel schade veroorzaken.
 • Sluitronde door medewerker die als laatste weggaat
  Loop een brand- en sluitronde als je als laatste het pand verlaat. Let er niet alleen op dat ramen en tussendeuren gesloten zijn, maar brandt er geen overbodige verlichting en staat het koffiezetapparaat uit. Een controlelijst is hier een handig hulpmiddel voor.
 • Zorg voor veilige nachtverlichting tegen inbrekers
  Een of meerdere lampen laten branden om inbrekers af te schrikken is een goed idee. Controleer wel of de lamp brandveilig is. Lampen geven vaak veel warmte af en kunnen onder 'gunstige' omstandigheden brand veroorzaken. Een flikkerende TL-lamp kan een potentiele brandveroorzaker zijn.
 • Een alarm­systeem
  Wat heeft een alarm­systeem met brand te maken? Alles. Veel inbrekers wissen hun sporen maar al te graag met een lucifer. Een alarm­systeem heeft een dubbele werking. Je voorkomt diefstal én brandstichting. Zo betaalt een alarm­systeem zich snel uit.
 • Blusmiddelen zijn altijd binnen handbereik
  Direct na aankoop hangen of staan de blusmiddelen altijd op de goede plek. Zet de blusmiddelen nooit 'even' op een andere plek, en zet er ook niets voor. Check voor de zekerheid regelmatig of alle blusmiddelen nog bereikbaar zijn. En zorg ervoor dat iedereen weet waar de blusmiddelen hangen.
 • Weet hoe blusmiddelen werken
  Bij een beginnende brand weten veel medewerkers niet hoe de blusmiddelen werken. Branden worden hierdoor vaak onnodig groter. Zorg er daarom voor dat niet alleen de BHV'er over deze kennis beschikt.
 • Zorg voor een ‘gezonde’ spanning
  Veel branden ontstaan door ondeskundig gebruik van elektrische apparaten, gebrekkige apparatuur of een onveilige elektrische installatie. Zorg daarom voor veilige apparaten en voor een zorgvuldig aangelegde elektrische installatie. En hou het onderhoud up-to-date. Trek laders uit het stopcontact zodra apparatuur is opgeladen.
 • Verdiep je in innovatieve melders
  De ontwikkelingen op het gebied van innovatieve melders gaan snel. Veel apparatuur is tegenwoordig met elkaar te verbinden (Internet of Things), wat weer handige informatie kan opleveren. Gaat opeens de temperatuur in je bedrijfspand omhoog, dan kan het raadzaam zijn om via de webcam even polshoogte te nemen en de brandweer te waarschuwen bij een echte calamiteit.

Praktijktip van onze schadebehandelaars

Controleer je polissen op clausules. Vaak hebben deze clausules betrekking op preventie. Het is belangrijk regelmatig te controleren of je nog aan alle eisen voldoet die verzekeraars hebben voorgeschreven omdat je anders geen dekking hebt in geval van schade.

terug naar Nieuws