Als mijn partner overlijdt, dan ontvang ik een levenslang nabestaandenpensioen. Toch? Werkt je partner in loondienst, dan is dat waarschijnlijk het geval. Maar ken je ook de hoogte van het bedrag?

En is het voor jou een extraatje of pure noodzaak? De hoogte van het nabestaandenpensioen varieert enorm, blijkt uit nieuw onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken. Van een paar tientjes per maand tot een volwaardig inkomen. Dat betekent nogal wat voor de nabestaande. Ook de rest van het inkomensplaatje speelt natuurlijk mee. Heb je een eigen inkomen, is er een overlijdensrisicoverzekering die uitkeert? Is het huis bijna afbetaald?

Correct aangemeld?

Het loont echt de moeite om eens na te kijken wat jij kan verwachten wanneer je partner komt te overlijden en andersom: hoe staat je partner er voor wanneer jij wegvalt? Op mijnpensioenoverzicht.nl kun je de bedragen vinden. Maar neem ook gerust contact op met het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar. Staan jullie over en weer bijvoorbeeld wel correct aangemeld? In veel pensioenreglementen staat bijvoorbeeld als voorwaarde dat stellen die samenwonen een samenlevingscontract moeten indienen. Heb je dat niet gedaan, dan kan het zijn dat er geen uitkering volgt.

Sommetje maken

Correct aangemeld? Dan kun je nagaan of het te ontvangen bedrag voldoende is. Je financiële raadgever van de Westeinder Adviesgroep kan het sommetje voor jullie maken, maar je kunt ook zelf gaan rekenen. Houd rekening met deze componenten: is er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? is er een lijfrente of levensverzekering afgesloten? hoe hoog is het eigen inkomen van de achterblijvende partner? staat er spaargeld op de bank? wat is de hoogte van de hypotheekschuld? zijn er overige schulden (naast hypotheek)? is er sprake van eventuele toeslagen? zijn er inwonende of studerende kinderen? wat zijn de maandelijkse lasten en is daar op te besparen? Is de uitkomst van het sommetje positief, dan geeft dat rust. Blijkt dat je tekort zult komen, dan kun je daar nu nog wat aan doen! Neem contact op met een financiële raadgever van de Westeinder Adviesgroep. Deze kan je aan de hand van verschillende scenario’s helpen om de juiste route te kiezen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je slechts tijdelijk tekort komt wanneer de kinderen aan het studeren zijn.

Bron: Adfiz 

Terug naar Nieuws