Ik krijg heel vaak mensen aan de telefoon die voor het eerst een auto willen verzekeren. Vaak zijn dit jongeren die recent hun rijbewijs hebben gehaald.

Vol enthousiasme hebben ze dan een tweedehands auto gekocht die uiteraard verzekerd moet worden.

Als je auto hebt aangeschaft dan ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) af te sluiten. Voor jongeren is het uitzoeken van een passende verzekering complexer dan voor oudere autobezitters (25+). Bij de meeste verzekeraars kun je vanaf je 17e of 18e een autoverzekering afsluiten, maar niet bij allemaal. Sommige verzekeraars hanteren namelijk strenge leeftijdseisen. Ook het type auto dat je koopt kan van invloed zijn: kies jij voor een sportief model, dan is het mogelijk dat de verzekeraar je niet accepteert.

Prijs autoverzekering jongeren

Als ik dan een passende verzekeraar heb gevonden dan is het vaak schrikken. Voor jongeren tot 25 jaar geldt namelijk vaak dat zij extra premie betalen voor hun autoverzekering. Dit komt doordat jongeren zoals een hoger schaderisico hebben dan ouderen. Om eventuele schade te dekken, staat hier een hoge premie tegenover. Ook hanteren verzekeraars soms een extra eigen risico voor jonge bestuurders. Je leeftijd bepaalt dus mede de hoogte van je maandelijkse premie. Daarnaast kijkt de verzekeraar naar de wijk waarin je woont en het type auto dat je koopt.

Kan ik de verzekering niet afsluiten op naam van mijn ouders?

Je denkt misschien bij jezelf: kan ik de auto dan niet beter op naam van mijn ouders zetten? Dit is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld zodra ik vertel wat de verzekering gaat kosten. Dit lijkt aantrekkelijk om hoge premies te ontwijken. Dit heeft echter een groot nadeel, je bouwt namelijk zelf geen schadevrije jaren op. Je kunt het kenteken wel op naam van je ouders zetten, maar in de meeste gevallen helpt dit je niet. Er wordt namelijk gevraagd wie de hoofdbestuurder van de auto is bij het afsluiten van de verzekering. Als je aangeeft dat jij dit bent, dan wordt de premie gebaseerd op jouw situatie. Wees altijd eerlijk. Als de verzekeraar erachter komt dat je verkeerde informatie hebt doorgegeven, kan het zijn dat de verzekeraar de verzekering beëindigd en/of niet uitkeert bij schade. 

Let op de polisvoorwaarden

Een autoverzekering is meer dan een premie. Het is natuurlijk fijn als je niet veel hoeft te betalen voor je autoverzekering. Maar er zitten grote verschillen in de polisvoorwaarden. Zo heb je vaak een hoger eigen risico als je niet gebruik maakt van een reparateur die door de verzekaar is geselecteerd. Maar wil je dat wel? Misschien wil je bij schade wel zelf kiezen waar je je auto laat maken. Daarom let ik bij mijn zoektocht naar een passende verzekering niet alleen op de prijs, maar ook op de polisvoorwaarden.

Hulp nodig?

Een passende autoverzekering uitzoeken is complex. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Wij, de financiele raadgevers van de Westeinder Adviesgroep, leggen je graag uit waar je op moet letten. Klik hier om contact met ons op te nemen

Terug naar Nieuws