De gemiddelde pensioenleeftijd is voorgaande jaren opnieuw gestegen. Toch kun je wel eerder stoppen met werken en met pensioen gaan. Is dat alleen weggelegd voor rijke mensen?

Zeker niet. Er is meer mogelijk dan je denkt. Dit realiseerde ik me weer door een interessant gesprek met een Fransman in Parijs. Eens in de zoveel tijd ga ik naar Parijs. Een wereldstad waar ik graag kom en die me elke keer weer weet te verrassen. Zo ook afgelopen Kerst waar ik 's ochtends tijdens het bekende kopje koffie met croissantje in gesprek kwam met een Fransman. Onderwerp, hoe kan dat ook anders: de oproer van de gele hesjes. Het werd mij duidelijk dat ‘de gele hesjes’ een niet te stoppen uiting is van een al veel langer bestaand gevoel van onvrede zoals bijvoorbeeld het langer moeten doorwerken alvorens van een welverdiende oude dag te kunnen genieten.

Juiste prioriteitstelling maakt eerder met pensioen gaan mogelijk

Nu ben ik als pensioenspecialist redelijk op de hoogte van ook het Franse pensioensysteem en weet dat de gemiddelde Fransman 4 jaar eerder met pensioen gaat dan wij in Nederland, dus waar komt op dit punt die onvrede nu vandaan vroeg ik me hardop af. Zijn antwoord: "Nederland is een rijk land en als een werknemer eerder met pensioen wil kan hij dit zelf fiscaalvriendelijk regelen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Fransman die in de periferie van Parijs woont. Het is voor de gemiddelde Hollander gewoon een kwestie van tijdig prioriteiten stellen," zo sloot hij af.Dit zette mij aan het denken. Want is het echt zo dat je als werknemer in Nederland met de juiste prioriteitstelling eerder met pensioen kan? Antwoord daarop is JA.

Pensioenleeftijd of pensioenrichtleeftijd

De pensioenwet-en regelgeving is zo ingericht dat de pensioenleeftijd doorgaans de AOW-ingangsleeftijd is. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, staat echter niets het eerder laten ingaan van je opgebouwde pensioen in de weg. Beter is dan ook te spreken over een pensioenrichtleeftijd. Voeg daarbij de mogelijkheid om te kiezen voor een pensioenuitkering die na ingang een aantal jaren hoger mag zijn en je hebt de mogelijkheid gecreëerd eerder (deels) met pensioen te gaan. Voorwaarde hiervoor is inderdaad wel het tijdig prioriteit stellen. Immers los van bovengenoemde wettelijke mogelijkheden van het kunnen vervroegen van de gebruikelijke pensioeningangsdatum, zul je ook een extra financiële inspanning moeten leveren om dit eerder met pensioen gaan mogelijk te maken. Daarbij zijn er de nodige fiscale voordelen waar je gebruik van kunt maken.

Inzicht in je pensioen

Hoe en in welke mate dit in jouw situatie mogelijk is, maken wij graag voor je inzichtelijk. Hier tijdig aandacht aan besteden voorkomt in ieder geval dat je, net zoals de Fransen, op latere leeftijd nog de barricades op moet. Je kunt dan rustig achteroverleunen en genieten van je kopje koffie en croissantje, wetende dat je oudedagsvoorziening tijdig en goed is geregeld.

Door: Rob van der Wansem