Van hypotheek tot oplevering

Ga je een nieuwbouwhuis kopen of denk je hier over na? Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan het kopen van een bestaande woning. Hetzelfde geldt voor het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning. Zo zijn er speciale nieuwbouwhypotheken met aanzienlijke voordelen. Westeinder Adviesgroep helpt je graag op weg.

Hypotheekvorm en bijbehorende maandlasten

Voor de keuze van een hypotheekvorm maakt het uit of je starter of doorstromer bent. Als starter kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand, bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand iets minder. Hoeveel je elke maand betaalt, hangt af van hoeveel je leent, de hypotheekvorm en de rente. Een hypotheekadviseur van Westeinder vergelijkt wat de netto maandlasten per hypotheekvorm zijn. En helpt je bij het maken van de juiste keuze.
Heb je al een koophuis? Dan kun je de oude hypotheek vaak meenemen of de hypotheekvorm voortzetten bij een nieuwe geldverstrekker. Is de nieuwbouwwoning duurder dan het oude huis? Dan heb je een aanvullende hypotheek nodig. Is je vorige huis nog niet verkocht en verwacht je overwaarde? Dan kun je misschien gebruikmaken van een overbruggingskrediet.

Hypotheekofferte aanvragen en hypotheekakte ondertekenen

Heb je een hypotheekvorm gekozen? Dan vragen wij een hypotheekofferte voor je aan. De geldverstrekker controleert alle documenten en stuurt na akkoord een bindend hypotheekaanbod. Hierin staat onder andere hoeveel je leent, tegen welke rente en hoe lang de rente vaststaat. Na ondertekening duurt het nog even voordat de notaris je uitnodigt om de hypotheekakte te tekenen. Dat gebeurt als de grond aan je wordt overgedragen. Dit kan soms wel 6 tot 9 maanden duren na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst, bijvoorbeeld omdat er binnen het nieuwbouwproject nog niet genoeg woningen zijn verkocht. Bij een nieuwbouwhuis is het daarom belangrijk dat je goed let op de geldigheidsduur van de hypotheekofferte en eventuele verlengingskosten.

Starten met hypotheek betalen bij nieuwbouw

Wanneer je start met het betalen van je hypotheek hangt af van de datum waarop de grond wordt overgedragen. Heb je de hypotheekakte bij de notaris ondertekend? Dan komt het hypotheekbedrag beschikbaar en moet je elke maand hypotheekrente en -aflossing betalen. Uit je hypotheek betaalt de notaris eerst de kosten die direct verschuldigd zijn, zoals voor de aankoop van de grond en de al uitgevoerde bouwwerkzaamheden. Het resterende hypotheekbedrag komt in een bouwdepot.

Maandlasten tijdens de bouw

Tijdens de bouw betaal je maandelijks hypotheekrente en eventueel aflossing over je totale hypotheek. Tegelijkertijd ontvang je rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit. Let er wel op dat de rentevergoeding op het bouwdepot gelijk is aan de te betalen hypotheekrente, zodat je niet onnodig teveel rente betaalt. Tijdens de bouw betaal je alle bouwrekeningen uit het bouwdepot. Daardoor raakt het depot steeds leger en ontvang je steeds minder depotrente. Het bedrag dat je maandelijks aan je hypotheek betaalt wordt dus steeds hoger.

Dubbele lasten bij nieuwbouw

Heb je al een koop- of huurhuis? Dan krijg je bij nieuwbouw te maken met dubbele lasten: de huidige hypotheek of huur en de kosten voor je nieuwbouwwoning. Soms kun je de hypotheekrente van je nieuwbouwwoning meefinancieren in je hypotheek. Je betaalt de hypotheekrente dan elke maand uit het bouwdepot en niet direct uit je besteedbaar inkomen. Dat scheelt in je maandlasten tijdens de bouwperiode. Bedenk wel dat hierdoor je totale hypotheekschuld hoger wordt en de rente over het meegefinancierde bedrag niet fiscaal aftrekbaar is. De hypotheekadviseurs van Westeinder helpen je om zo slim mogelijk met de dubbele lasten om te gaan.

Overbruggingskrediet voor doorstromers

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht, maar je oude huis nog niet verkocht? Dan kun je de eventuele overwaarde van je oude huis nog niet gebruiken om je nieuwe huis mee te betalen. Een overbruggingskrediet biedt dan uitkomst. Je kunt dan toch beschikken over (een deel van) de overwaarde van je oude huis. Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening die je aflost bij de verkoop van je oude huis.