Dagelijks adviseren wij onze klanten over het risico van brand. Toen overkwam het onszelf.

Het was die vrijdag al wat rommelig doordat er werkzaamheden werden verricht aan onze meterkast. Net toen we dachten weer lekker aan het werk te kunnen ging het brandalarm af. En het bleek geen vals alarm te zijn, dikke rookwolken vulden onze bovenste etage.

Ontruiming en brandweer

Gelukkig wist iedereen wat er gebeuren moest. Periodiek inventariseren wij alle risico's en maken hiervoor plannen. Deze bevatten onder andere:

  • Plannen voor ontruimen;
  • De brandweer waarschuwen;
  • Een backup van de bestanden veiligstellen;
  • Informatie aan alle belanghebbenden;
  • Maatregelen om zo spoedig mogelijk weer 'in bedrijf' te zijn;
  • Maatregelen om zo spoedig mogelijk na een calamiteit weer bereikbaar te zijn;
  • En, niet het minst belangrijk, een evaluatie na afloop.

De brandweer was snel ter plaatse en constateerde dat de blusinstallatie in de technische ruimte in werking was getreden. Gelukkig hoefde er dus niet meer geblust te worden en bleek de schade zeer beperkt. Na het verwijderen van een raam bleek uit metingen van de brandweer dat het veilig was om ons pand te betreden.

Snel weer bereikbaar 

Binnen een half uur was ons nummer doorgeschakeld naar onze vestiging in Zoetermeer en stond op onze website te lezen hoe wij bereikbaar waren. Een half uur daarna waren de eerste systemen weer opgestart en waren wij ook per e-mail weer bereikbaar. Toen even later onze overige systemen weer in de lucht kwamen konden we nog dezelfde middag weer aan het werk.

Het kan iedereen overkomen

Dagelijks komen onze adviseurs bij onze klanten over de vloer en adviseren over de risico’s. Net als de meeste mensen denk je altijd, dit overkomt ons niet, wij hebben alles netjes voor elkaar. Als het dan toch gebeurt blijkt hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Het voorkomt enorm veel stress als iedereen weet wat er moet gebeuren.

Goede voorbereiding voorkomt veel ellende

Natuurlijk zijn wij uitstekend verzekerd. Dat spreekt voor zich. Hoewel.... dit geldt niet voor ieder bedrijf. Lees hierover meer in mijn Blog een brandverzekering afsluiten voor een bedrijf, eenvoudig of niet? Goede plannen voor het geval het toch mis gaat kunnen in ieder geval veel ellende voorkomen. Ik spreek uit eigen ervaring!

Arend van Bemmel

Terug naar Nieuws