Reclameboodschappen suggereren nogal eens dat je eenvoudige verzekeringen wel zelf via het internet kunt regelen. In de dagelijkse praktijk merk ik echter dat eenvoudige verzekeringen eigenlijk niet bestaan.

Neem nou de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze verzekering dekt de schade waarvoor je aansprakelijk gesteld wordt. Een voorbeeld hiervan is als je hond onverwachts de weg op rent waardoor een fietser ten val komt en letsel oploopt. De financiële gevolgen van zo’n ongelukje kunnen groot zijn. Maar ook voor jezelf geldt natuurlijk dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

De AVP, bijna iedereen heeft hem

Gelukkig heeft bijna iedereen een AVP. Op het eerste oog een eenvoudige verzekering die je wel zelf kunt regelen. In de consumentengids van maart 2019 kun je echter lezen dat er, zowel qua voorwaarden als qua premie wezenlijke verschillen zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan situaties rond oppassen, sport- en spel en vriendendiensten. Naast de verschillende voorwaarden zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden zoals uit het volgende praktijkvoorbeeld blijkt.


Als alleenstaande heb je voldoende aan een AVP voor alleenstaanden?

Man en vrouw zijn gescheiden. De kinderen van 4 en 5 jaar blijven bij de moeder wonen. De vader vertrekt naar een ander deel van Nederland en blijft zonder partner.
Vader sluit op internet een AVP-verzekering af. Hij kiest voor de goedkoopste optie ‘alleenstaand zonder kinderen’ wetende dat de moeder een gezins AVP heeft.
Zoon Tommy kan al heel goed zijn naam schrijven. Hij doet dat ook met een steentje in de lak van de splinternieuwe BWM van de buurman. De schade? € 6.500,-.
Moeder claimt de schade bij haar AVP-verzekeraar. Maar de schadebehandelaar van de verzekeraar heeft doorgeleerd. Hij weet dat bij kinderen onder de 12 jaar beide ouders risicoaansprakelijkheid en ieder evenveel aansprakelijk zijn voor de daden van kinderen jonger dan 14 jaar. De AVP-verzekeraar van de moeder vergoedt 50% van de schade en verwijst voor de andere 50% van de schade naar de vader. De vader kan de schade niet claimen op zijn AVP waar hij zelf via internet voor heeft gekozen. Schade veroorzaakt door kinderen is niet meeverzekerd.

Financieel advies geven is een echt vak!

Zelfs een op het eerste oog simpele verzekering als de AVP is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. Dat maakt mijn werk als financiële raadgever zo interessant en afwisselend.

Door: Danny Benning

Terug naar Nieuws